Parlem Valencià

El 19  de maig vam celebrar un dia molt especial en tot el col·legi: el dia «Parlem valencià».  Tots  gaudírem de les activitats programades i  aprenguérem alguna cosa més de la nostra terra i la nostra cultura, posant així en valor la nostra llengua.

Prèviament ja teníem els corredors de tot el centre decorats amb pòsters elaborats per alumnes de 2n i 3r d’ESO amb la col·laboració de l’assignatura d’Educació Plàstica.  

A SECUNDÀRIA el dia va començar amb una salutació en vídeo per part del professorat i membres del PAS, que suposà el començament de la jornada.  A continuació, ens apropàrem al nostre esport per excel·lència, la pilota valenciana.  Un curtmetratge explicatiu d’aquesta disciplina donà pas a conéixer expressions i frases fetes relacionades amb la pilota.  També llegírem un text sobre un dels millors jugadors de la història (potser el millor de tots), el Genovés.

 

 

A continuació vam investigar sobre quatre autors de la nostra literatura, com són ENRIC VALOR, ISABEL-CLARA SIMÓ, JOAN FUSTER i VICENT ANDRÉS ESTELLÉS.  Haguèrem de compilar informació sobre les seues biografies, obres, premis i distincions.  Mitjançant un KAHOOT comprovàrem l’adquisició de dades i aconseguírem despertar la curiositat pel que fa a les obres literàries.

També escoltàrem música de cantants i grups com Tesa, Obrint Pas i Zoo.  La música en valencià és molt més que música tradicional.  Hui dia es conreen tots els estils i tendències.  Alguns alumnes ens van aportar les seues propostes i així vam conéixer altres intèrprets.  

Més tard férem un recorregut per la nostra geografia, ubicant localitats i descobrint curiositats sobre aquestes.  A més dels requisits de fluïdesa i correcció fonètica, ortogràfica i gramatical, es va valorar l’heterogeneïtat i riquesa del nostre territori.  A més a més, els alumnes aportaren dades interessants, ja que coneixen aquestos municipis de primera mà, bé per raons familiars, bé per raons esportives o culturals.

Per finalitzar, ens vam centrar en continguts més lingüístics, com aprendre embarbussaments i jugar al  “Rosquilletres”.  La competició va estar molt renyida i els guanyadors van fer un grandíssim esforç per imposar-se als rivals.

Va ser un dia genial!